hielspoor
Al maanden had Fred (42) een venijnig stekende pijn onder in zijn hiel, vooral als hij ’s morgens opstond. ‘Ik heb er weken mee rondgelopen, maar ben na advies van mijn vrouw toch maar naar de huisarts gegaan.’ Tijdens zijn bezoek kreeg hij te horen dat het hielspoor was en kreeg hij de suggestie om een registerpodoloog te bezoeken voor advies en eventuele steunzooltjes. Bij hielspoor is de peesplaat meestal geïrriteerd. De peesplaat bevindt zich onder de voet en loopt van het hielbeen tot aan de tenen. Bij het lopen heeft de peesplaat een belangrijke functie en ook stabiliseert die de voet. Wanneer je pijn onder de voet hebt, gaan wij onderzoeken wat de oorzaak van deze pijn is. Dit doen we met behulp van echografie.

Wat is echografie?

Door middel van echografie kunnen wij, zonder te opereren, toch binnen in de voet kijken om op te sporen wat de pijn veroorzaakt. Is het een zenuw of een slijmbeurs die vervelend doet of heb je een ontsteking te pakken? We zoeken het uit! Er wordt eerst gel op de huid aangebracht en met een speciale scanner die aan het echografiesysteem gekoppeld is, wordt op het beeldscherm de binnenkant van de voet getoond. Deze innovatieve techniek is nieuw binnen de podologie. Hiermee kun je heel gericht de behandeling inzetten, omdat de oorzaak van de pijn inzichtelijk is gemaakt. Voor een echografisch onderzoek kun je een afspraak maken bij mij in de praktijk.

Overbelasting als oorzaak

Ben je misschien in gewicht aangekomen (de welbekende ‘coronakilo’s’)? Misschien ben je wel begonnen met wandelen maar zijn je versleten schoenen de oorzaak van je voetklachten! Je kunt ook wel fanatieker zijn gaan sporten en gaan je voeten nu protesteren. Mogelijk is de stand van je voet een trigger voor de overbelasting van de voet. Bij een platvoet of bij een holvoet wordt er meer van de peesplaat verwacht en wanneer je rond de 40 jaar komt, is de voet minder in staat om zelf de klappen op te vangen omdat het allemaal wat stijver wordt. Een geïrriteerde peesplaat gaat niet vanzelf over en als je hiermee blijft doorlopen, kan het zelfs chronisch worden. Het is dus heel belangrijk om stappen te ondernemen! De podoloog kan je daarbij helpen.

Facts en figures

  • Veel verschillende voetklachten zijn in beeld te brengen met behulp van echografie. Er zijn geen contra-indicaties.
  • Peesplaatontsteking is een veelvoorkomende aandoening: 1 op de 10 mensen heeft er weleens last van (vooral in de leeftijd tussen 40 en 60 jaar).
  • Vraag aan de specialist

    ‘Ik heb moeite met passende schoenen vinden voor mijn voeten. Kan een podoloog mij hierbij advies geven?’ ‘Jazeker. Tijdens een consult kan ik advies geven over welk schoeisel bij je past. Daarvoor werk ik ook samen met schoenmodezaken in de omgeving. We kunnen zelfs een 3D-geprinte steunzool maken.’

    Expert

    Als gediplomeerd registerpodoloog behandelt Miranda den Hengst klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug die komen door de stand van je voeten. Voor haar advies en diensten heb je geen verwijzing van een huisarts nodig.